Să arunci hainele pe care ai cheltuit bani munciți din greu nu e usor de facut, dar în primul rând nu te gândi doar că arunci. Vei reuși să sortezi mai repede garderoba dacă te bazezi pe intuiție și nu rămâi prinsă în analize amănunțite. Uite câteva întrebări care te vor face să te mobilizezi și să sortezi rapid conținutul întregului dulap.

1. Îți stă bine în ea?

Această întrebare te poate ajuta să elimini cea mai mare parte a garderobei. Să detaliem ce înseamnă: te face sa te simti bine?, primești complimente când o porți?, sau te simți neconfortabil din toate punctele de vedere în ea?

2. Se asortează cu cel puțin alte trei obiecte vestimentare?

O garderobă stilată e ca o sinfonie, cu piese care se completează reciproc în mai multe combinații. În loc să stabilești roluri clare (asta e cămașa pentru interviuri, bluza asta o port cu colanții etc), încearcă să-ți vezi dulapul ca un butique plin cu noi posibilități. O prietenă ar fi utilă în această etapă și ar fi bine să faci fotografii ca să-ți reamintești ținutele.

3. Ai să o mai porți?

Nu te raporta numai la trecut întreabându-te: ai purtat-o în ultimele 6 luni?, gândeștete și la viitor: Ai puta rochia fără bretele la servici dacă ai avea sacoul potrivit pentru ea? Dacă da, atunci notează pe lista de cumpărături sacoul necesar pentru a salva rochia. Dacă răspunsul este "poate cândva, când o să mai slăbesc/am să ma duc la o petrecere extravagantă" atunci nu are rost să salvezi rochia.

4. Este în varianta cea mai bună?

Dacă stilul e demodat, croiala nu te avantajează sau haina a arătat și mai bine la viața ei (acum are pete, urme de uzură etc.) e timpul pentru una nouă sau o vizită la croitor. Uneori un selfie când porți o ținută va reflecta mai bine realitatea decât imaginea din oglindă.

5. Necesită îngrijire deosebită?

Dacă e nevoie să fie spalat manual sau la curățătorie ține un anumit articol pe umeraș atunci înlocuiește-l cu ceva mai putin pretențios. Acest sfat se aplică și costumelor pe care trebuie să le porti la birou.

6. Are valoare sentimentală?

Nu trebuie să te desparți de geaca de piele sau caciula crosetată de bunica, doar limiteaza hainele cu valoare sentimentală la capacitatea unei cutii de depozitare. Dacă cerceii primiti de la ex nu au fost niciodata pe gustul tău, nu are rost să îi păstrezi fă-le o poză și aruncă-i.

7. Cum te-ai simți dacă te-ai întâlni din întamplare cu fostul iubit când porți o anumită ținută?

Vorbind de vechi iubiri haine sau persoane, de multe ori justifici o ținută de care nu vrei să te desparți că o vei purta când te duci la cumpărături. Ai vrea să fi vazută de fostul iubit într-o ținută care nu te avantajează când te duci la cumpărături?


ARTICOLE SIMILARE