O să te surprindă dar Lacky Bamboo nu este un bambus așa cum sugerează numele ci un crin tropical de apă. În Feng Shui și în multe țări din Asia este considerat că aduce noroc și bunăstare astfel că este o plantă foarte populară și dăruită în multe ocazii.
Creștere
Planta are nevoie de lumină solară indirectă deci, dacă o așezi la fereastră, ai grijă să eviți expunerea directă la soare care poate arde frunzele. Ca să fii sigură așează-o într-o zonă cu mai puțină lumină.
Fiind o plantă hidrofilă poate crește direct în apă fără a necesita un alt mediu cum ar fi solul. Depinde de tine dacă vrei să ai sol sau apă.
Alegerea vasului
Poți să o crești în ghivece sau vaze decorative mici, totuși vasele puțin adânci nu vor putea susține planta, ca regulă înălțimea vasului trebuie să fie cel puțin jumătate sau o treime din lungimea tulpinii. Poți alege între vasele de sticlă transparentă sau cele de ceramică ambele având avantajele și dezavantajele lor. Când vine vorba de estetică vasele de sticlă sunt câștigătoarea cu apă curată și pietre decorative, de-asemenea, este mai ușor să verifici nivelul apei într-un vas de sticlă. Pe de altă parte, în vasele de sticlă transparentă vor crește algele deci un vas colorat poate fi o opțiune mai bună.
Creșterea în pământ
Alege un pământ cu un drenaj bun. Poți folosi pământ obișnuit pentru plantele de ghiveci sau pământ pentru plante suculente. Menține pământul umed dar nu exagera astfel încât să fie îmbibat. Nu trebuie să o fertilizezi prea des, o doză de fertilizant lichid foarte diluat o dată la 2 luni este suficient. Ajustează doza și intervalul de fertilizare funcție de rezultat. Această plantă preferă căldura cu o tmperatura între 12 și 33oC dar asigură-te că ții planta departe de aerisiri sau de aerul condiționat.Creșterea în apă
Așa cum am menționat mai devrene Lucky Bamboo este o plantă hidrofilă care poate crește exclusiv în apă, de altfel este cea mai simplă metodă de a crește această plantă de interior. Dacă ai ales un vas puțin adânc, pentru a susține planta este esențial să îl umpli cu pietre decorative. Pentru a putea crește Lucky Bamboo trebuie să setea permament în apă adancă de 5 - 7cm, cu alte cuvinte întotdeauna rădăcinile trebuie să fie acoperite de apă. Evită să folosești apa de la robinet pentru că aceasta este tratată cu clor și poate dăuna grav plantei, dacă totuși nu ai altă soluție asigură-te că o ții cel puțin 24 de ore într-un recipient deschis pentru a se evapora clorul. Poți deasementea să folosești apă de izvor, puț sau apă distilată. Din când în când poți să umpli vasul cu apă din acvariu, aceasta va funcționa ca fertilizant. Schimbă apa săptămânal pentru a ține scăzut nivelul de oxigen ca să nu se dezvolte alge și spală vasul dacă acesta devine mai puțin transparent. Nu uita să cureți și pietrele atunci când speli vasul. Pentru a o hrăni adaugă pițin fertilizant lichid o dată la 4-6 săptămâni atunci când este sezonul de creștere.
Îngrijire
Cum să îi dai forma
Spre deosebire de bonsai, lucky bamboo nu prind forma dorită prin tăieri precise și legări cu sârma, diferitle forme apar ca urmare a tendinței plantei să crească către sursa de lumină. Crescătorii profesioniști rotesc planta în fața unei surse de lumină pentru a obține forma dorită. Este un proces lung și complicat pentru a îl face singură.
Tăierea
Pentru a mentine un Lucky Bamboo sănătos este esențial să îl tunzi regulat. Evită tăierea tulpinii pentru că nu e bine pentru sănătatea și forma plantei. Dar poți tăia crengile laterale cu un bisturiu ascuțit și steril. Dacă nu vrei ca planta ta să devină o tufă atunci după tăiere aplică parafină. Poți folosi crenguțele tăiate pentru a obține noi tulpini de Lucky Bamboo. Deasemenea îndepartează regulat frunzele galbene.
Dăunători și boli
În general rămâne sănătoasă, totuși dăunătorii care afectează și celelalte plante de interior pot afecta și pe Luky Bamboo în special atunci când aceasta crește în pământ.
Pe total, îngrijirea Lucky Bamboo este foarte ușoară. Este una dintre cele mai ușor de întreținut plante de interior pe care o poți ține în camera copiilor, în bucătărie sau în biroul de acasă.
ARTICOLE SIMILARE