Ne spălăm hainele regulat pentru că le purtăm în fiecare zi, dar pantofii nu ne obosim să-i curățăm prea des. Evident nu trebuie spalați de fiecare dată când îi purtăm dar o dată la 3 - 4 luni sau când sunt murdari, curatarea lor este necesară.

Modalitatea de curățare a pantofiilor depinde de material.

Pantofii de sport

Pentru petele de pe pantofii sport folosește pastă de dinții. Pune puțină pastă de dinti pe o periuță veche și freacă locurile murdare, asigurăte că freci bine și marginile apoi sterge. Pentru a curața întregul pantof fă o pastă din oțet și bicarbonat de sodiu și aplic-o folosind o periuță, apoi clătește-i cu apă.

Pantofii cu toc

Pantofii cu toc pot fi curățați ușor. Probabil nu sunt cei mai buni candidați pentru a-i spăla cu apă și sapun asa cum ai faci cu converse-ii, dar curățarea petelor este ușoară. Pentru curatarea petelor poate fi folosită pudra de cretă, freacă creta peste pată apoi pune pantofii in asa fel încât sa fie absorbită de pantof. Dupa 5-10 minute, poți să ștergi excesul de pudră care nu mai este utilă. Curățarea întregului pantof se face cu abur timp de cateva minute, apoi îl stergi cu o cârpă uscată și îl lași să se usuce.

Șlapi/crocs

Pantofii din silicon sau cauciuc sunt cei mai usor de curățat. Dacă sunt foarte murdari poți să îi înmoi în apă cu săpun și apoi frecă-i cu o periuță până când nu mai rămân pete. Poți folosi deasemenea o pastă de bicarbonat de sodiu aplicată cu un burete pentru a îndepărta murdăria.

Balerini și alte încălțări din material textil

Balerinii, sau alte încălțări din material textil, pot fi lăsați 30 minute în apă cu săpun și putin suc de lămâie, apoi freacă-i cu o periuță pentru a îndepărta murdăria.

Încălțările din piele întoarsă poti fi curățate numai în locurile unde au pete pentru că apa le va întări. Fă o pasta din bicarbonat de sodiu și lămaie și freacă pata folosind o periuta de dinți. Pentru petele încăpățânate freacă pata cu un sapun solid, apoi șterge-i cu o carpă umedă și lasă-i să se usuce la umbră.

Pantofii de ocazie/de lux

Sunt unii pantofi pe care nu îi folosi în fiecare zi: pantofii cu paiete sau pantofii cu broderii, acestia au nevoie de curățare profesionalp datoritp materialului și detaliilor. Pentru petele mici foloseste un sapun solid și suc de lămâie. Pentru petele de grăsime, folosește metoda cu creta.


ARTICOLE SIMILARE