Nu trebuie să fii un Grinch ca să economisești puțin chiar și la cadourile de Crăciun. Sărbătorile pot fi un câmp minat social, sunt atâtea emoții și așteptări legate de cadouri încât, ca să nu riscăm să ofensăm pe cineva, uneori exagerăm și ajungem să avem o listă aproape la fel de lungă cu cea a lui Moș Crăciun.
Dacă bugetul e limitat sau te-ai săturat de comercialismul de Crăciun, sunt cateva modalități simple de a reduce numărul de cadouri fără a părea un Grinch.
Elimină de pe listă cunoștințele ocazionale
Vărul pe care nu l-ai mai văzut de 5 ani și care nu ți-a mulțumit niciodată pentru cadoul de Crăciun - taie-l de pe listă. Vecinii care s-au mutat acum 3 ani și care îți sunt doar prieteni pe Facebook - și ei pot fi uitați. Oamenii care sunt în categoria "cunoștințe ocazionale" probabil că nici nu asteaptă și nici nu vor observa dacă nu le vei trimite cadoul obișnuit. Totuși ar fi bine să ai pregătite câteva cadouri relativ ieftine, dar frumos ambalate, în caz că primești un cadou de la cineva care a disparut de pe lista ta. Exemple de asemenea cadouri: un săpun special frumos ambalat și cu o fundiță sclipitoare, o sticlă de vin ambalată frumos sau bunătăți ca ciocolata, acadele sau turta dulce.
Nu mai face cadouri la petrecerile de Crăciun de la birou sau din familie
Schimbul de cadouri la petrecerile din familie sau de la birou tine de organizator și de tradiție, unele petreceri nu includ schimbul de cadouri, la altele toata lumea se așteaptă să primească cadouri de la toata lumea, ceea ce dă naștere la o adevarată nebunie pe care vrei să o schimbi dar ai nevoie de o strategie.Cheia este sa găsești oameni care au aceeași idei ca tine - un coleg sau un var care are și el un buget redus - care vor fi aliații tăi. Odată ce găsești câțiva aliați gata de schimbare, adresează-te organizatorului și propune-i o altă idee. Subliniază-i gazdei că ți-au plăcut petrecerile trecute, dar bugetul e mai redus anul asta, sau explică-i că copiii au prea multe jucării apoi propune-i ceva diferit ca Secret Santa sau Grinch Game (white elephant).
Folosește creativ felicitările de Crăciun
Toți știm oameni pe care îi apreciem dar nu sunt prieteni apropiați - colegii de la un alt departament sau personalul de la grădinița copilului. Decât să îi elimini total, mută-i de pe lista cu "cadouri" pe lista cu "felicitări". Caută felicitari făcute manual scrie un mesaj din suflet și leag-o cu o fundiță de o ciocolată mică, o acadea sau o turtă dulce.
Redăruiește cadourile care nu ți se potrivesc
Dacă ai primit un cadou care nu ți se potrivește și doar ocupă spațiu, uitat într-un dulap, dar știi că ar fi cadoul perfect pentru cineva de pe lista ta atunci e cazul să redăruiești și scapi și de un lucru inutil și faci economii. Ce rost are să păstrezi setul de condimente primit de la colegi de ziua ta când tu nu gătești dar ai o matușă care ar aprecia un asemenea cadou.
Fii sinceră cu cei care înteleg
În final, nu-ți fie frică să fii sinceră cu prietenii apropiați și familia. Spune-le că îți plac sărbătorile dar nu-ți place comercialismul sau pur și simplu ai prea multe lucruri. Oricare ar fi motivul întreabă-i dacă puteți renunța la tradiționalul schimb de cadouri și poți sugera în schimb să mergeți la un concert de Crăciun sau la un film.
ARTICOLE SIMILARE