Deși vrei să economisești mai mult sau vrei să scapi de datorii mai repede, întotdeauna reușești să găsești o scuză pentru a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie și a căror achiziție, în general, o regreți câteva zile mai târziu.

Iată cele mai frecvente scuze și cum poți să le demontezi, pentru a te asigura că îți respecți bugetul stabilit:

1. "Dar e la reduceri" cunoscută și ca "E numai 29,99lei e chiar ieftină"

Ah!, tentația reducerilor. Vanzătorii au văzut atracția pe care produc reducerile și au creat în jurul lor o adevarată industrie de marketing cu tot cu creșterile de prețuri dinainte de black-fraiday și etichetele roșii cu prețurile reduse cu x% dar cu aceeași sumă ca luna trecută. Pentru această scuză trebuie să te antrenezi să ignori reducerile și singurele criterii de cumpărare să fie: 1) Chiar am nevoie de acest produs. 2) Prețul produsului se încadrează în buget.

2. Dar am muncit atât de mult în ultima vreme, merit

Toti muncim mult. E adevărat că toți muncim pentru bani și e normal să folosești banii câștigați pentru a te bucura de viață, dar nu e normal să folosești aceasta scuză. Din păcate venitul tău nu ține cont de cât ai fost de stresată săptămâna asta la servici. Dacă simți că nu ești recompensată pe măsura muncii pe care o depui atunci poate ar trebui să-ți cauți un loc de muncă care să te remunereze corespunzător.

3. Dar am să primesc mărirea de salariu/bonusul în curând.

E o altă variantă a scuzei nr 2. Deși ești sigură 99% că vei primi mărirea de salariu în viață se pot întâmpla multe și mai rău decât a cheltui prea mult din banii tăi e să cheltui banii pe care nu îi ai. Deci până când bonusul nu este în contul tău acei bani nu îi ai să îi cheltuiești.

4. Dar e colecția de toamnă/sarbătorile de iarnă/colecția de primăvară.

Ne place schimbarea anotimpurilor pentru că mențin viața interesantă . Oricât și-ar dori vanzătorii și industria de marketing să credem anotimpurile se schimbă numai dacă cumpăram ceva adecvat, sigur ai deja în dulap tot ce ai nevoie pentru toate anotimpurile. Ar fi mai bine dacă ai savura anotimpurile pentru ceea ce realmente ne aduc ele, frunze multicolore, zapadă și aer rece, copaci înfloriți, soare etc.

5. Dar poate am să fac drumeții în munți/am să ma duc la deschiderea unei galerii de artă la Paris

Cumpară lucruri pentru viața pe care o ai nu pentru cea pe care visezi să o ai. Totuși aceasta dorință de a cumpăra pentru activități pe care le dorești nu o ignora și realizează scimbările necesare pentru a te apropia de activitățile visate iar lucrurile le poți cumpăra atunci dacă vei avea nevoie de ele.

6. Dar toți își iau câte ceva.

Nu subestima puterea influenței prietenilor de a te convinge să cumperi mai mult decât ți-ai propus. Nu contează ce și-au cumpărat prietenii sau colegii ce contează ești tu și bugetul tău. Nici unul dintre ei nu te va ajuta să-ți plătești datoriile.

7. Dar este ziua mea/nunta mea/ majoratul verișoarei.

Toate aceste ocazii sunt motive de bucurie nu trebuie să fie motive de a cheltui fără limită. Stabilește un buget și ținete de el. Asta nu înseamnă că te privezi de ceva ci că te concentrezi asupa lucrurilor cu adevărat importante la evenimentul respectiv.

8. Dar o pot returna

Odată ajunsă acasă te vei atașa de obiectul respectiv. Cel mai probabil după care îl pui în dulap și uiți de el, și așa trece perioada în care puteai sa îl returnezi. Excluzând cazurile pentru măsuri greșite sau defecte sunt foarte mici șansele ca un obiect cumpărat să fie returnat.

9.Pentru că am fost cuminte și m-am încadrat în buget.

Foarte bine numai că asta nu e un motiv să sacrifici toată munca pentru a-ți cumpăra un cadou. Cea mai bună solutie e să-ți stabilești obiective clare de economisire și când le atingi să-ți faci cadou 10% din suma economisită.

10. Pentru că deja am depășit bugetul.

Dacă deja ai cheltuit prea mult nu e un motiv să cheltuiești și mai mult. Toți facem greșeli dar e important să învățăm din ele. Analizează unde ai greșit și luna viiroare corectează, altfel nu vei ajunge la obiectivul dorit ci vei rămâne în aceeași situație ca acum.


ARTICOLE SIMILARE