O modalitate de a face economii de timp și bani este să cumperi cantități mai mari de alimente sau alte produse necesare în casă atunci când prețul acestora este avantajos. Atunci când cumperi cantități mai mari, mai ales la alimente, exista riscul ca acestea să se transforme în risipă dacă nu le consumi până când expiră deci trebuie să ai un plan clar pentru a-ți aproviziona cămara eficient. Iată câteva principii care te vor ajuta.

1. Începe cu un buget pentru lucrurile care vrei să le cumperi în cantități mai mari

În unele săptămâni alimentele te vor costa mai puțin decât în altele, deci e o idee bună să pui surplusul de de bani rămas într-un fond special pentru aprovizionarea cămării. Atunci câd vezi o ofertă vei avea fondurile necesare pentru a profita de ea.

2. Întotdeauna fă-ți stocuri din bunurile sau alimentele pe care le folosești în mod uzual

Dacă îți faci stocuri din alimentele pe care nu le consumi în mod normal aproape sigur pe acestea le vei arunca. Dacă este la ofertă o altă marcă dintr-un aliment pe care îl consumi în mod normal, cumpără doar unul și testează-l, asigură-te că îți place înainte de a-ți face stocuri.

3. Asigură-te că produsele pe care le cumperi la oferte sunt cu adevarat mai ieftine

În mod normal, dar nu întotdeauna, prețurile la oferte sau la pachetele mai mari sunt mai mici decat cele pentru cantitatea standard. Sunt cazuri în care nu este așa, deci cel mai simplu e să îți faci un calcul rapid și să vezi dacă este o afacere bună sau nu.

4. Nu îți face stocuri ca să supraviețuiești celui de-al treilea Razboi Mondial

Atunci când cumperi pachete mai mari sau oferte nu înseamnă că trebuie să cumperi cantități imense de alimente sau hârtie igienică. Înseamnă să cumperi câteva conserve în plus sau un pachet mai mare din alimentele pe care le consumi în mod normal atunci când acestea sunt la un preț avantajos.
Cumpără unul sau două lucruri în plus în fiecare săptămână. De exemplu dacă în mod normal cumperi o pungă de fulgi de ovăz atunci când sunt la reduceri cumpară două.

5. Aprovizionează-te atunci când sunt reduceri

Fii atentă la reducerile din supermarket și alte magazine pentru a cumpăra mai multe atunci când sunt reduceri. Dacă vezi o ofertă specilă la orez (și mănânci în mod normal orez) cumpără o pungă în plus de orez. Atunci când te apropii de terminarea orezului cumpărat fii atentă la alte oferte la orez și așa nu va trebui niciodată să platești prețul întreg. Supermarketurile nu sunt singurele locuri unde poti sa cumperi produsele reduse. La piata uneori poti gasi anumite produse la preturi mai mici de cele mai multe ori la finalul zilei.

6. Congelează carnea și alte produse perisabile în porții

Produsele perisabile trebuie congelate pentru a putea fi păstrate. Dacă ai cumparat 1kg de carne și nu ai nevoie decât de 200g pentru a găti imediat, restul 800g de carne împarte-l în porții de cate 200g și congelează-le și când ai nevoie decongelezi numai cantitatea de care ai nevoie.

7. Fă cumpărături în afara supermarketului

Uneori poți găsi produse mai proaspete și mai ieftine la piață. Caută produsele de sezon pe care apoi le poți congela sau din ele poți face conserve. Cu puțina răbdare îți poti face ușor propria dulceață sau zacuscă sau salsa care vor fi mai ieftine (și mai sănătoase) decât cele pe care le poți cumpăra de la supermarket.

8. Ai grijă cum le stochezi

Pentru că alimentele sunt perisabile, este important cum le stochezi. Alimentele trebuie ținute în recipiente închise ermetic într-un loc racoros și întunecat pentru a ține dăunătorii departe. Verifică des alimentele din camară pentru a te asigura că vor fi mâncate înainte de a se strica. Pentru produsele non-alimentare e mai simplu doar trebuie să le găsești un loc să le stochezi.

9. Planificarea meniului cu ce ai în cămară

Partea cea mai bună a unei cămări bine aprovizionate este că poți să-ți planifici meniul cu ce ai deja. Astfel atunci când te duci la cumpărături nu trebuie să cumperi decât produsele proaspete și cele pentru care trebuie să-ti refaci stocurile. Și chiar dacă nu poți sau nu vrei să te duci la cumpărături vei avea întotdeauna ceva de mâncare.


ARTICOLE SIMILARE