Popularitatea plantelor de apartament este în creștere, dar multe dintre cele care doresc să crească o "junglă" în casă, nu sunt sigure cum să-și dea seama cănd plantele au nevoie de apă. Din păcate, plantele nu pot vorbi deci nu-ți pot spune dacă au nevoie să fie udate, dar dacă știi unde să te uiți e foarte ușor să-ți dai seama când au nevoie de apă.

În primul rând trebuie să îți programezi cel puțin o zi pe săptămână, pentru a verifica umiditatea pământului plantelor. Pune-ți un remainder dacă ai obiceliul sa uiți. Cu cât temperatura este mai mare, aerul mai uscat, sau lumina mai intensă cu atât mai des va trebui să verifici umiditatea, deci va trebui să ajustezi programul funcție de sezon. De asemenea trebuie să știi că solul din vasele ceramice se usucă mai repede decât cel din ghivecele de plastic.

Udatul în exces este mai grav decât udatul insuficient și dacă folosești una din metodele de mai jos de a verifica dacă plantlele au nevoie să fie udate, și tot nu ești sigură dacă solul este uscatat, mai așteaptă o zi și verifică din nou. Această regulă se aplică și în cazul cactușilor și suculentelor. Excepția de la regulă sunt plantele extrem de sensibile la udat, în cazul lor regula este exact invers dacă nu ești sigură că trebuie udate atunci mai bine le uzi. Cu timpul îți vei da seama care plate au nevoie să fie udate mai des.

Înainte de a-ți spune cum să afli daca plantele au nevoie să fie udate, un alt lucru important este să știi cum să le uzi. Pentru marea majoritate a plantelor cea mai bună metodă de a le uda este să saturezi solul cu apă la temperatura camerei, și să lași excesul de apă să se scurgă prin găurile de drenaj ale ghiveciului. Daca nu ai găuri de drenaj la ghiveci ar trebui să le faci, sau să schimbi ghiveciul. Dacă ai găuri de drenaj la ghveciul interior pus într-un ghiveci decorativ, fie iei ghiveciul interior și uzi planta deasupra chiuvetei sau arunci apa care se adună în ghiveciul decorativ după ce ai udat planta.

Până aici e ușor, să trecem la cum verifici dacă trebuie să uzi plantele.

1. Bagă degetul în ghiveci

Aceasta este cea mai ușoară metodă de a verifica dacă planta are de voie să fie udată. Bagă degetul în ghiveci 2-3 cm și dacă e usacat planta are nevoie de apă. Poți să uzi plantele folosind numai această metodă dar uneori nu vrei să te murdărești sau plantele sunt așezate în locuri în care ajungi mai greu, deci ai nevoie de alte modalități de a afla dacă plantele au nevoie să fie udate.

2. Folosește un băt subțire

Dacă nu vrei să te murdărești verificând umiditatea solului fă rost de o tijă subțire de lemn (de exemplu o frigăruie), pe care o înfigi în pământul din ghiveci. Gândeștete cum testezi prăjitura cu scobitoarea, dacă solul umed se lipește de băt și îl murdareste, pământul este încă ud, dacă scoți tija curată fără urme de pământ pe ea atunci e timpul să uzi plantele. Unul din avantajele acestei metode este că poți să o înfigi bățul mai adânc în ghiveci.

3. Frunzele se ofilesc

Unele plante se ofilesc atunci când sunt uscate. Cel mai bine e să le uzi chiar înainte de acest punct, altfel riști să devină maronii și să se usuce vârfurile. Begoniile și Violetele africane când au nevoie de apă li se ploștesc frunzele, iar Planta păianjen (voalul miresei) are tendința să-și deschidă la culoare frunzele atunci când are nevoie de apă. Dacă pui un ghiveci într-un loc unde nu e ușor să varifici dacă solul este uscat, cum ar fi un raft înalt, ar fi bine să pui acolo o plantă care îți oferă un indicator vizual când are nevoie deapă (și e destul de rezistentă).

4. Culoarea și greutatea solului

O plantă cu solul ud cântărește mai mult decât o plantă cu solul uscat. Ridică ghiveciul și verifică-i greutatea. Vreifică și culoarea solului, ghiveciul cu solul mai deschis la culoare este mai uscat, iar pământul ud este mai închis la culoare. Dacă marginea solului de langă ghiveci se desprinde de acesta atunci pământul este foarte uscat și trebuie udat urgent.

4. Umidometru

Este metoda de măsurare știntifică pentru a verifica dacă solul este uscat.


ARTICOLE SIMILARE