Telefonul este cea mai usoară cale de acces la datele tale care, dacă sunt furate, îți pot compromite identitatea și conturile bancare.
Chiar dacă nu folosești mobile-banking sau aplicații financiare, telefonul tău poate stoca informații despre cumpărăturile tale online, rețelele sociale, jocuri și altele. Un telefon nesecurizat este un risc major care te face vulnerabil oriunde te-ai duce.
1. Protejează-ți telefonul cu o parolă
O parolă care îți blochează telefonul, astfel încat oricine are aces la el să nu poată accesa datele tale de pe mobil. Folosește o parolă complexă și unică, mai mult decât numere dacă este posibil. O prolă bună combină litere, numere, semene de punctuație și caractere speciale. Folosește transformări neașteptate. "Dolari" e o parolă ușor de spart dar puțin mai greu de spart sunt variațiile "Dol@ri" sau "Dol@r1", pentru a crește securitatea foloește caractere mai puțin predictibile cum ar fi "D{}/@r1". Ca alternativă, amprenta poate fi o suficientă pentru a-ți proteja telefonul - dacă telefonul tău are senzor de amprentă și dacă nu te deranjează ca producătorul de telefoane să dețina asemenea informație despre tine.
2. Setează-ți telefonul să se blocheze automat
Blocarea automată înseamnă că telefonul tău va avea nevoie de parolă pentru a-l accesa după un anumit timp. Această caracteristică este importantă, mai ales în spațiile publice unde telefoanele care seamană între ele pot fi schimbate accidental. Poți stabili blocarea automată din setările telefonului.
3. Salvarea parolelor nu este un lucru inteligent
Asigură-te că aplicația de mobile-banking sau alte aplicații financiare au parole care nu se salvează automat în telefon. Poate fi convenabil dar și potențial periculos.
4. Oprește GPS, Bluetooth și wireless
Atunci când nu le folosești oprește GPS-ul, Bluetooth-ul și wireless-ul. Nu numai că îți consumă baterie dar hackeri pot imperechia un dispozitiv bluetooth cu al tău și să îți fure informațiile personale și chiar să te urmarească.
5. Ai grijă la rețelele Wi-Fi
Wi-Fi sunt un alt canal prin care hackeri îți pot accesa datele de la distanță. Conectează-ți telefonul numai la rețelele securizate cu parole, și nu în locurile publice unde se oferă Wi-Fi free. Chiar dacă folosești Wi-Fi pentru a naviga pe internet și nu pentru a face cumpărături, sau pentru a-ți verifica informațiile financiare sau orice altceva care are nevoie de parola sau nume de cont, într-un loc public pe o rețea nescurizată, informațiile tale pot fi expuse fără să știi.
6. Fii atentă la ce aplicații descarci
Înainte de a descărca orice aplicație în telefon, fă o căutare rapidă pentru a vedea dacă aplicația porvine de pe un site legitim. Verifica comentariile utlizatorilor și orice alte plângeri.
7. Fă-ti back-up
Dacă ai poze, filmulețe, muzică, e-mailuri, contacte sau orice alte informații la care vrei să ai acces dacă telefonul îți e furat sau îl pierzi, asigură-te că le ai salvat într-un calculator, pe un USB sau pe un CloudSorage, e întotdeauna o idee bună să ai copii back-up. Gândeștete la prietena ta cea mai bună. Îi știi numărul de telefon? Chiar dacă unele informații pot fi recuperate, poate fi mai complicat decât îți imaginezi, iar unele lucruri pot fi de neinlocuit.
8. Activează un serviciu de urmărire la distanță
Acest serviciu există pe majoritatea telefoanelor. În cazul în care telefonul îți este furat poți să îți blochezi telefonul și chiar sâ îți stergi continutul în timp ce GPS-ul urmărește mișcârile hoțului. Poți deasemenea să îți setezi telefonul să steargă automat datele dacă parola este introdusă incorect de mai multe ori. E adevărat ca ștergerea datelor este ultima soluție pentru a-ți proteja informațiile personale, dar să sperăm că nu ai utiat să faci back-up la ele.
ARTICOLE SIMILARE