E ușor să împarți cu prietenii tăi ceea ce faci în fiecare zi cu ajutorul platformelor de social media. Dar atât pe platformele de social media cât și prin retelele Wi-Fi publice poate că nu realizezi cât de mult împarți și cu persoane străine. Pe Twitter, Instagram, Facebook șiTikToc noutățile inocente despre vacantă pot fi o problemă de securitate - în special dacă le publici dintr-o cafenea aglomerată.
"Majoritatea riscurilor legate de rețelele Wi-Fi publice sunt că informațile pe care le transferi sunt disponibile pentru oricine din acea rețea" David Maimon, Profesor de criminologie la Universitatea din Maryland.
1. Nu utiliza informații private când ești conectat la o rețea Wi-Fi publică
Dacă lucrezi din Starbucks sau din aeroport evită să accesezi informațile financiare personale cum ar fi contul bancar, sau să publici detalii personale prin e-mail sau pe social media. Este incredibil de ușor ca cineva să intercepteze datele pe care le transmiți când ești logat pe o retea Wi-Fi publică ceea ce inseamnă că acele informații pot ajunge în mâinile cui nu trebuie.
2. Nu te conecta la rețele Wi-Fi străine
Retea Wi-Fi neparolată pare o invitație să te conectezi la ea. Dacă nu ești sigur că rețeaua este cea furnizată de cafeneaua în care ești nu te conecta la ea chiar dacă este free și are semnal mai bun. Cere unui manager din cafenea care este numele rețelei. Nu este nimic nou ca criminalii să stabileasc un hotspot în zonele aglomerate.
3. Nu face public numărul de telefon
Majoritatea nu mai au obiceiul ăsta dar încă mai vezi postări pe facebook din când în când "Mi-am pierdut telefonul și acum am un alt număr de telefon 074x.xx.xx.xx" Deși asta este una din modalitățile cele mai ușoare de a face cunoscut numărul de telefon prietenilor, deși s-ar putea să nu afle și cei care nu își verifică des contul de facebook și este posibil să fie văzut de prieteni ai prietenilor și de agențiile de publicitate. Dacă informațiile de contact le ai stocate pe iCloud sau Google (e o idee foarte bună), poți trimite un mesaj text cu numărul de telefon. Sau poți posta un mesaj de genul "am un nou număr de telefon" și cine îl vrea îți poate trimite un mesaj privat și le vei răspunde la acela.
4. Nu publica pe social media planurile tale de vacanță sau alte activități
Daca publici status-ul de sambătă dimineața ești la grătar la munte pare o bună idee dacă speri să vină și alți prieteni dar din punct de vederea al securității personale și a casei tale nu mai e așa o idee bună. Deci le faci cunoscut tuturor unde vei fi la un anumit moment în timp, ceea ce poate fi periculos dacă ai pe cineva care te urmărește cu insistență (un fost prieten posesiv de exemplu) și în al doilea rând le spui tuturor că nu ești acasă ceea ce te face mult mai vulnerabilă de a fi jefuită. Ceea ce este mult mai probabil dacă publici și un selfie cu tine pe o plaja indepărtată cu comentariul "următoarele două săptămâni vor fi extraordinare" Tocmai le-ai spus tuturor care au vazut poza și eventual tuturor prietenilor prietenilor că ești departe și pentru cat timp.
5. Nu posta totul pe toate retelele de socializare
Daca ai conturile de Facebook, Twitter, Instagram, TikToc și LinkedIn complet sincronizate așa că atunci când postezi ceva pe o rețea se postează automat și pe altele. Deși este de aplaudat eficența ta pe platformele de socializare nu este cea mai bună alegere. Fiecare platformă are setul ei de "cele mai bune practici" și asteptări. Dacă vrei să maximizezi numarul de vizitatori pe un anumit canal atunci cel mai bine este sa creezi un post specific canalului respectiv: scurteaza mesajul pentru twiter, adauga # - taguri relevante pe instgram ai prins ideea. Dacă toate conturile sunt sinctonizate și dacă unul dintre conturi este compromis un haker poate posta pe toate conturile. În acest mod nu îi vei irita pe cei care te urmăresc pe mai multe rețele care nu apreciază spamurile cu aceeași imagine și comentarii de cinci ori.
6. Nu publica imagini ale copiilor cu numele real
Adulții au posibilitatea să se "untag" din imaginile în care doresc să nu fie public identificați, dar copii nu au această posibilitate. O parte a părinților se referă la copii lor printr-o poreclă sau un hashtag protejând astfel identitatea copiilor fară a renunța la publicarea fotografiilor de familie. Aceasta este o modalitate de ai da copilului posibilitatea de a-și crea propria prezență pe social media când va fi cazul în loc să se caute pe Google după nume și să vadă o mulțime de poze mai puțin reușite de când era mic.
7. Nu face publice infromații personale identificabile pe platformele de socializare
E distractiv să vorbești despre animelele de companie pe Twitter sau pe Instagram dar dacă numele cățelului este și răspunsul la o întrebare de securitate pentru un cont online nu ar trebui să o publici pentru toată lumea această informație. Asta pare destul de evident dar uneori ești prinsă într-o conversație online și e ușor să uiți acest amănunt. Deasemena vrei să ții pentru tine orașele în care ai locuit și locuiești și orice te-ar putea identifica în mod unic.
8. Nu face publice parolele
Sunt unele situații în care comunicarea parolei este acceptabilă (HBO Go) dar când vine vorba de bancă, Facebook și Twitter nu este necesar să faci publice parolele. Poate că este o formă de încredere sau poate că ai nevoie ca prietenul să raspundă la un e-mail în locul tău. Dacă relația se răcește atunci va avea acces la contul tău deci dacă este absolut necesar să comunici cuiva o parolă atunci schimbă-o imediat ce ai acces la contul respectiv.
ARTICOLE SIMILARE