Probabil cel mai cunoscut principiu al compoziției fotografice este "regula treimilor", și este baza fotografiilor echilibrate și interesante. Dacă fotografiile tale nu respectă această regula nu înseamnă neapărat ca ele nu sunt interesante dar înainte de a încălca acest principiu e bine ca mai întâi să îl cunoști pentru a te asigura că știi în ce situații merită să nu îl aplici.

Principiul de baza este de a-ți imagina imaginea împărțită în trei, atât pe verticală cât și pe orizontală astfel încât să obții nouă dreptunghiuri. Aparatele foto profesionale și majoritatea telefoanelor pot afișa pe ecran atunci când faci fotografia aceste linii de ghidaj "Grid Lines", trebuie doar să le activezi din setările aplicației.

Atunci când realizezi fotografia trebiue să ai în vedere acest pincipiu pentru a plasa punctul/punctele de interes la intersecția celor patru linii. Deasemenea liniile îți vor furniza ghidaje pentru pozitionarea celorlalte elemente ale fotografiei.

Teoria spune că dacă plasezi punctele de interes la intersecția liniilor sau dealungul lor, imaginea ta va fi mai echilibrată și îi va permite privitorului să interactioneze cu ea mai natural. Studiile au arătat că atunci când vizualizează o imagine pivirea omenilor este atrasă în primul rând de una din intersecțiile celor patru linii mai degrabă decât de centrul imaginii - folosirea regulii treimilor se bazează pe această atracție naturală.

Atunci când inveți modalitățile de utilizare a regulii treimilor (și apoi încălcarea ei) cele mai importante întrebări pe care trebuie să ti le pui sunt:

  1. Care sunt punctele de interes în aceasta imagine?
  2. Unde voi plasa în fotografie aceste puncte?

Încălcarea acestei reguli poate crea și ea fotografii interesate deci odată ce ai învâtat să o folosești încalca-o și vezi ce rezultate obții.

Nu uita să aplici acceași regulă și când tai imaginile, programele de proceare au instrumente utile petru a folosi această regulă. Poți folosi metoda de tăiere conform regulii treimilor pe fotogrfii mai vechi și să vezi ce efect are acesta asupra lor. A doua imagine de mai jos este realizată prin tăieriea originalului (prima imagine) după regula treimilor.

Original

Imagine procesată


ARTICOLE SIMILARE