Când vine vorba de curățat, blaturile din bucătărie și chiuveta din baie sunt destul de lustruite. Dar cum rămâne cu restul casei? Dacă ai o rutină săptămânală de curățenie cel mai probabil aceasta nu se schimbă niciodată și așa scapi din vedere unele zone din casă care rămân neatinse. Data viitoare când îți pui mănușile de menaj spală sau șterge și aceste locuri.
1. Tavanele
Cât de des să le cureți: o dată pe sezon
Cât de des te uiți în sus? Dacă a trecut ceva timp de când te-ai ocupat de tavan și vezi câteva pânze de păianjen, e cazul să-l stergi cu o mătură acoperită cu un tricou vechi. Dacă pe tavan există și pete (de exemplu urmele bătăliei cu un țânțar) ai nevoie de o scară, un burete și un detergent de suprafețe. Aplica detergentul pe pata si freac-o cu buretele până când dispare. Dacă pata se încăpățânează să rămână atunci e cazul să revopsești tavanul.
2. Frigiderul
Cât de des să îl cureti: lunar
În primul rând aruncă tot ce este expirat sau arată sau miroase discutabil. Citește etichetele! Ce rămâne pune într-o frigheta pentru a rămâne la rece cât cureți. Îndepărtează toate rafturile și punele în chiuvtă pentru a se încălzi (se pot crăpa dacă le speli cu apă fierbinte când sunt reci).
În timp ce rafrurile se încălzesc spală pereții frigiderului cu un detergent de suprafețe (sau cu un amestec de apă și bicarbonat de sodiu) pereți. Freacă bine orice pată și clătește cu apă călduță. Spală rafturile în chiuvetă cu aceeași soluție de curățare, usucă-le și așează-le la loc în frigider.
3. În interiorul dulapurilor din bucătărie
Cât de des să le cureți: o dată pe sezon
Sunt pânze de păianjen în dulapurile din bucătăria ta? De unde să știi dacă nu le cureți niciodată. Golește dulapurile de conținut, dacă sunt firmituri înăuntru aspiră-le, apoi stergele cu detergent de vase și apă. Lasă dulapurile să se usuce complet înainte de a așeza vasele pe rafturi. Dacă tot cureți dulapurile cu provizii sau cu mirodenii e un moment bun s-ă verifici datele de expirare ale produselor înainte de a le pune la locul lor.
4. Perderele de duș
Cât de des să le speli: lunar
Atunci când faci dus perdelele acumuleaza o cantitate considerabilă de săpun și murdărie. Dacă ai perdele de pânză atunci le poți curăța ușor în mașina de spălat împreună cu celelalte rufe. Dacă perdelele sunt de plastic atunci poți utiliza mașina de spălat dar trebuie să le cureți separat adăugând o cană de oțet. Dacă perdelele sunt încă murdare după ce le-ai spălat o atunci aruncă-le, sunt suficient de ieftine ca să îți permiți să le schimbi o dată pe an.
5. Geanta pentru sală
Cât de des să o speli: la fiecare câteva utilizări
Geanta pentru echipamentul de la sală este un teren propice pentru bacterii și totuși este foarte rar curățată. Când golești geanta îndepărtează transpirația și bacteriile stergând-o cu servețele antibacteriene. Dacă geanta este de pânză atunci poți spăla la mașină la un ciclu normal o dată pe lună.
6. Clanțele
Cât de des să le ștergi: săptămânal
Clanțele sunt unele dintre cele mai murdare locuri din casă datorită bacteriilor de pe mâini și faptul că le atingi zilnic. Stergele cu dezinfectant concentrându-te pe cele mai utilizate cea de la bucătărie, baie și cea de la ușa de la intrare.
7. Periile de păr
Cât de des să le speli: săptămânal
Cu timpul, peria de păr colectează praf, fixativ, uleiuri, germeni și o mulțime de păr murdar. Ia un creion și bagă-l sub părul din perie și ridică-l până când poți îndepărta părul, repetă până când nu mai e păr în perie. Umple chiuveta cu apă caldă și adaugă o lingură de șampon și spală peria apoi clătește-o. Lasă peria să se usuce complet înainte de a o pune în sertar sau dulap.
8. Suportul pentru periuța de dinți
Cât de des trebuie spălat: săptămânal
Îti înlocuiești periuța de dinți regulat, pentru că știi cât de murdară poate deveni (nu e așa?). Dar cum rămâne cu suportul pentru periuță? Acesta e acoperit de bacterii de pe mâinile murdare și din baie dar este foarte rar curățat ceea ce înseamnă că periuța ta cea nouă trăiește între bacterii. Pentru a-l curăța pune-l la un ciclu normal în mașina de spălat vase sau spală-l manual cu apă fierbinte și dertergent de vase și apoi clătește-l.
9. Pernele
Cât de des trebuie spălate: de două ori pe an
Dacă o lași nespălată. perna ta devine un rai al bacterilor ceea ce poate duce foarte repede șa erupții de pe fața ta. În primul rând verifică eticheta pentru a te asigura că perna poate fi curățată în mașina de spălat rufe (majoritatea pot fi). Atunci când le speli în mașină pune câte două perne, astfel mașina va rămâne echilibrată când se învârte (și nu se va plimba prin casă). Pentru a fi sigură că e îndepărtat tot detergentul pune pernele la două cicluri de clătire.