Chiar dacă a trecut ceva timp de la începutul pandemiei și trăim cu speranța că se va termina curând, multe lucruri nu vor mai fi la fel după ce va trece situația de criză. Și poate că nici nu vei mai vrea să te întorci la unele din vechile obiceiuri și vei vrea să le înlocuiești cu altele noi. Unul din aceste obiceiuri noi este - economisirea care te va ajuta, de exemplu, să iți permiți vacanțele pe care le dorești.
Ce poți să faci acum
Încă ești închisă în casă, situație care pe lângă latura neplăcută are și beneficii, cheltuitul înțelept. Probabil ai observat deja că cheltuiești mai puțin cu mâncatul la restaurant (poate chiar nici nu mai comamzi mâncare în fiecare zi), chiar și la supermarket te duci mai rar și cu listă, nu mai ai cheltuieli cu abonamentul de la sală (pe care oricum nu îl mai foloseai), la film nu te mai duci (dar ai abonament la Netflix care te costă mult mai puțin și te poți uita la film când vrei tu), nici in Moll nu te mai duci (și reușești să te abții și de la cumpărăturile impulsive online) și nici nu mai ai mari cheltuieli cu benzina. Deci, atâta timp cât ai un venit (fie el și diminuat) ai create toate premisele să economisești.
Începe să ai un buget
Dacă nu ai deja un buget pentru familia ta acum e momentul să îți faci unul. Începe prin a-ți analiza venitul actual și distribuirea lui conform nevoilor. Cea mai simplă și utilizată metodă de alocare a banilor este 50 - 30 - 20 (50% din venit către cheltuieli esențiale: utilități, mâncare etc, 30% cheltuieli discreționare și 20% pentru obiective financiare ca plata datoriilor și economisirea). Construirea unui buget nu înseamnă numai să te uiți la ce cheltuiești ci și încadrarea în categorii: cheltuieli esențiale, discreționare sau risipă. De risipă e ușor să scapi dar devine dureros când vrei să te atingi de cheltuielile discreționare.
E o diferență între a renunța la abonamentul la sală pe care nu l-ai mai folosit de mult și abonamentul la o revistă de beauty. La primul e mai ușor să renunți decât la al doilea dar mai ales dacă venitul tău s-a diminuat ambele trebuie să fie tăiate de pe lista de cheltuieli lunare.
Nu uita de construirea fondului de urgență cu suficienți bani pentru 6 luni de cheltuieli esențiale, dar orice sumă e mai bună decât nimic.
Dacă ești într-o situație extremă
Dacă pandemia te-a adus într-o situație extrem de precară din punct de vedere financiar atunci, discută cu băncile la care ai credite despre reeșalonare, refinanțare sau orice obține au disponibilă pentru a-ți face povara plăților mai ușoară.
Înainte de a apela la economiile din instrumentele financiare pe termen lung pe care le deții (de exemplu asigurări de viață cu componentă de economisire) încearcă înainte toate celelalte soluții și cere sfatul unui consiltant financiar.
ARTICOLE SIMILARE