Una dintre situațiile cele mai complicate atunci când ești proaspătă mămică, este atunci când bebelușul se trezește la orice ora din zi și din noapte și nu știi când va dormi mai mult și când mai puțin. Deși asta e complet normal datorită confuziei dintre noapte și zi, sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a-l ajuta să doarmă mai mult noaptea.

Ce este confuzia între zi și noapte?

Confuzia zi-noapte este atunci când un bebeluș doarme tot timpul fără a avea o regulă când doarme mai mult sau mai puțin. Perioada cea mai lungă de somn (care nu depășește 4 ore) se poate întâmpla oricând chiar dacă e în timpul zilei sau noaptea, pentru că sistemului nernvos este încă insuficient de bine dezvoltat.

Când bebelușii sunt înca în burtica mamei ei primesc informații despre diferitele momente ale zilei prin intermediul melatoninei, ritmului circadian al mamei și schimbarile pe care le percep la nivelul de activitate al mamei. În afara uterului, bebelusului îi ia câteva luni ca să își dezvolte ritmul circadian.

Cum iți poți ajuta bebelușul să învețe diferenta dintre zi și noapte?

Învățarea diferenței dintre perioadele zilei durează destul de mult. În medie un bebeluș are tendința să doarmă perioade mai lungi noaptea după vârsta de 6 - 8 săptămâni dar, între timp, poți face câteva lucruri care îl vor ajuta:

  • să aibă o rutină de trezire dimineața, asta îl va ajuta să învețe diferența între trezitul de dimineață și cel din timpul nopții;
  • expune-l razelor de soare în timpul zilei iesind afară;
  • nou-născuții pot dormi în timpul zilei într-o cameră luminată. În timp ce bebelușul doarme în casă nu trebuie să fie o liniste deplină poți avea activități ca gătitul, curățenia și joaca cu copii mai mari (evident ar fi bine totuși să nu faci o petrecere cu muzica dată la maxim);
  • să aibă o rutină înainte de somnul de noapte, chiar dacă e scurtă și simplă (de exemplu baie, scutec, pijamale, lapte și cântec de leagan) . Bebelușul începe să facă conecsiuni și va învața că după astea este momentul când va dormi mai mult;
  • în timpul nopții camera trebuie să fie cât mai întunecoasă dar e bine să ai o lumină de veghe pentru a vedea ce faci când ai grijă de bebeluș fara să aprinzi lumina. Schimbatul scutecului și hranitul trebuie făcut în liniște fără a interactiona cu bebelușul;
  • bebelușii dorm dastul de agitat: mormăie, gem și chiar plâng în somn. Deci e important să te asiguri că bebelușul este cu adevarat treaz când intervii, așa că înainte să îl ridici din pat să aștepți câteva momente.
  • Bebelușii dorm atât de mult, dar pe măsură ce trec săptămânile somnul lor devine din ce în ce mai organizat, își vor consolida orele de somn și vor dormi din ce în ce mai mult noaptea și vor avea mai mult timp când sunt treji ziua. În câteva luni vei simți că nu mai ai un bebeluș și îți va lipsi.