Îți plac călătoriile cu mașina - drumuri mai puțin umblate, peisajele frumoase, locurile pe care le poți explora la opriri? Sau cel puțin așa era înainte de a deveni părinte! Acum lista e cam așa: un bebeluș care țipă din scaunul din spate, o explozie de caca pe scaunul copilului și părinți stresați.

E adevărat că o călătorie cu un bebeluș pune câteva probleme, dar nu trebuie să reflecte scenariul amintit. Cu puțină planificare și creativitate poți avea o călătorie plăcută.
Iată care sunt strategiile pe care le-am aplicat noi și ne-au ajutat să avem întotdeauna călătorii plăcute cu bebelușul.

Planifică din timp

Dacă trebuie să ajungi la destinație la o anumită oră atunci trebuie să calculezi cu grijă când trebuie să pleci. Anticipează că vei avea întârzieri ca urmare a opririlor pentru a hrăni sau a schimba scutecul bebelușului. Pentru a estima timpul necesar adaugă câte o jumătate de oră pentru fiecare două ore de călătorie.
Un alt factor care trebuie să îl iei în considerare este, cât de bine tolerează bebelușul statul în mașină. Dacă îi place să doarmă atunci programează-ți plecarea înainte de ora de culcare din timpul zilei sau seara. Dacă are tendința să fie treaz pentru a explora atunci ai în vedere să pleci imediat după ce se trezește.

Ține copilul ocupat

Ia cu tine câteva jucării mici. Ar fi bine dacă ai avea la tine câteva tipuri diferite de jucării (jucării de pluș, cărți, zornăitori) pentru că bebelușii își pierd repede interesul. La noi foarte apreciate sunt jucăriile noi-vechi, cele care au stat pe fundul cutiei cu jucării în ultimele săptămâni și acum sunt redescoperite, și jucăriile pentru dinți.
Pentru siguranță bebelusului și pentru a întreține atmosfera (cu cântece, povești etc.) întotdeauna trebuie sa fie pe bancheta din spate lângă bebeluș un adult.
Dacă cu nici una din activitățile de mai sus nu reușești să ții bebelușul liniștit atunci fii pregătită să renunți la reguli și să accepți că desenele animate pe telefon sunt o soluție.

Ține murdăria sub control

Dacă ai un bebeluș știi că murdăria este inevitabilă, din păcate atunci când călătorești poate provoca întârzieri destul de mari. Accidentele cu scutecele sunt cele mai frecvente așa că pentru a evita necesitatea curățării scaunului copilului pune sub bebeluș un pad absorbant subțire. De-asemenea trebuie să ai la îndemână bavețele și șervețele umede și uscate pentru a rezolva alte posibile probleme.
E foarte posibil să fie nevoie să schimbi copilul în mașină pentru că sunt rare benzinăriile care au și mese de înfășat, aici este foarte utilă o pătură pentru a crea o suprafață cât mai confortabilă pe bancheta din spate și un pad absorbant pentru eventualele incidente.

Fă opriri frecvente

E adevărat că nu e convenabil, dar e benefic să faci opriri frecvente (sunt bune și pentru tine nu numai pentru bebeluș). Planifica-ți să te oprești cel puțin o dată la două ore pentru a scoate bebelușul din scaun a îl schimba și hrani. Toți bebelușii apreciază o schimbare de poziție și puțină mișcare cât sunteți opriți.

Promovează familiaritatea

Dacă pe bebelușul tău îl ajută să se simtă confortabil anumite obiecte (un animăluț de pluș, o paturică, o anumită suzetă) atunci nu uita să le iei cu tine, ele te pot ajuta să calmezi bebelusul frustrat că nu știe ce se întâmplă sau că a stat prea multe ore în aceeași poziție. Deasemenea dacă în general creezi un anumit mediu în care bebelușul doarne (zgomot alb, cântece de leagan, întuneric) încearcă să recreezi aceste condiții și în mașină. Deși poate fi complicat poți să încerci să menții în timpul călătoriei programul zilnic obișnuit (dacă ai unul).

Siguranța

Înainte de a pleca asigură-te că scaunul bebelușului este corect instalat. Dacă călătorești în timpul zilei instalează-ți parasolare pentru a îl proteja pe micut de soare. Să sperăm că nu vei avea niciodată nevoie de ele dar este intotdeauna bine să ai cu tine numarul de telefon al pediatrului și alte informații medicale relevante ale bebelușului în caz că trebuie să te oprești pe drum pentru îngrijiri medicale.

Aceste strategii împreună cu puțin răsfăț, pentru a reduce stresul noilor împrejurări și activități, îți vor asigura o călătorie liniștită.


ARTICOLE SIMILARE